HTML

Judy blogja

Bla, bla, bla

Friss topikok

Linkblog

Inteligens olvasás módszer Hogyan olvassunk hatékonyan - Az LKOEI módszer

2009.08.30. 19:53 PsyJudy

LKOEI = Lapozás, Kérdezés, Olvasás, Emlékezés és Ismétlés. Ajánlott a komplex és negy terjedelmü anyagok olvasásakor.

a. Lapozás
Az első lépés a tanulásban. Az anyaggal való ismerkedés fázisa. Ennek szerepe, hogy növelje az anyag megértését és megjegyzését.
A lapozás a címlappal kedődik: a könyv szerzőjének nevével, az évvel, az előszóvalé és végül az összes oldallal, gyors sebességgel elolvassuk a fejezetek címét. Figyeljünk a részletekre: a színekre, a rajzokra, grafikonokra, oldalszámokra stb. Mindezek segítenek abban, hogy megjegyezzük az olvasott információkat.
Ezzel a lépéssel ne töltsünk el többet 5-30 percnél, a könyv méretétől és az erdeklődésünktől függően.

b. Kérdezés
A lapozásnak a célja az, hogy utána meg tudjunk fogalmazni kérdéseket, amelyeknek célja az érdeklődésünk fenntartása. Nem kell nekifogni egy szöveg részletes olvasásának anélkül, hogy lenne néhány kérdésünk, amelyekre keressük a választ olvasás közben. Próbálj olyan kérdéseket megfogalmazni, amelyek okot adjanak az olvasásra, ezért amikor az erre vonatkozó fejezetet olvassuk, megtaláljuk a választ a kérdésünkre. A kérdéseknek az egyik fő forrása maga a fejezetek címe lehet (ajánlott fejezetenként legalább egy kérdést megfogalmazni). A kérdések lehetnek egyszerüek mint például "Hogy?", "Mikor?", "Ki?", "Hol", vagy akár "Na és?". A kérdésekre a válszok a szövegből kell következzenek és a szöveg olvasása közben kell megtalálni a választ, majd egy újabb kérdést kell megfogalmazni.
A kérdések célja, hogy megszilárdítsa az emlékezetünkben az olvasott információkat amelyeket összkapcsolva meg tudjuk érteni az egész könyv tartalmát.

c. Olvasás
Most olvasd el a szöveget teljes egésszében, figyelmesen és kritikusan. Most ne arra figyelj, hogy valamit lejegyezz, vagy megjegyezz valamit, a cél most az, hogy megértsd és egy átfogó képet csinálj magadnak. Az olvasás ritmusa normális kell legyen.
Majd következik az analitikus vagy megértést célzó olvasás. Maximum koncentrációval olvasd el a szöveget, igyekezz megérteni és felfedezni mi az ami fontos. Ne lépj addig tovább amíg meg nem értettél minden gondolatot. 

d. Emlékezés
Erre a lépésre kell fordítani az idő 50%-át. A legjobb módszer az olvasás-felelevenítés-olvasás-felelevenítés. A felelevenítés segít az olvasott információk megjegyzésében és ugyanakkor ellenőrzi is azt, majd az olvasás megismétlése kijavítja és pótolja az első olvasás utáni hiányosságokat (feed-back).
Olvass el egy fejezetet vagy egy al-fejezetet és utána próbálj meg egy rövid összefoglalót készíteni, fejben, a saját szavaiddal. Ismételd át azokat a részeket amelyeket nem tudtál felidézni.

e. Ismétlés
Az ismétlést egy jegyzetfüzet és írószer segítségével végezzük. Fogalmazzuk újra a főbb gondolatokat és fontos elemeket, egy összefoglalót csinálva. A legegyszerűbb forma és leglényegretörőbb változat a leghatékonyabb. Ez azt jelenti, hogy 2-3 füzet-oldalban összefoglald azt amit a könyvben 20-30 oldalon olvastál.
Miután elolvastál egy-egy paragrafust válaszd ki a fő gondolatokat és példákat (kizárólag emlékezetből).
Csinálj egy végső, általános ismétlést - szintén csak emlékezetből - néhány órával később, legjobb este, lefekvés előtt. Ha valami fontos nem jut eszedbe az emlékezet-gyakorlatok során, vedd elő ismét az írott szöveget.
 

Szólj hozzá!

Címkék: gyors olvasás

A bejegyzés trackback címe:

https://psyjudy.blog.hu/api/trackback/id/tr771349118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása