HTML

Judy blogja

Bla, bla, bla

Friss topikok

Linkblog

A pozitív kijelentésektől néhányan szomorúbbak lesznek

2009.08.30. 18:01 PsyJudy

Hír az indexről:
A New Brunswick Egyetem kutatói szerint az olyan pozitív állítások ismételgetése után, mint "szerethető vagyok" és "sikerülni fog", az emberek egy része inkább rosszabbul érzi magát.
Az alacsony önértékelésű emberek még rosszabb lelki állapotba kerültek, a pszichológusok szerint azért, mert a pozitív dolgokat ismételgetése közben valójában az ellenkezőjére gondolnak. Lelki állapotukat, önbecsülésüket kérdőíves teszttel mérték fel előtte és utána is.
Az alacsony önértékelésű emberek még rosszabb lelki állapotba kerültek, a pszichológusok szerint azért, mert a pozitív dolgokat ismételgetése közben valójában az ellenkezőjére gondolnak.
A Brunswick egyetem kutatói szerint a pozitív gondolkodás hatékonynak tűnik szélesebb körű terápiás program keretében, önmagában és egyénileg alkalmazva azonban a fordított hatást érheti el valamint, hogy az öngyógyításra felszólító könyveknek, magazinoknak, show-műsoroknak nem kellene azt az üzenetet közvetíteniük az embereknek, hogy pusztán a pozitív kijelentések mantrázása javítja önbecsülésüket. "Frusztrálja az embereket, amikor kipróbálják, és náluk nem működik".

Miért is müködnének? Ha van valaki akinek amúgy is alacsony az önérzete, és elkezdi ismételgetni, hogy csodálatos és tökéletes és minden rendben van, de közben ugyanazokat a gondolatokat futtatja újra meg újra amiket azelőtt, de közben még amiatt is frusztráltnak kell érezze magát, mert nem tudja olyan szépnek és tökéletesnek mint amilyennek kellene érezze magát,mert ugye ezt mondta a müsor vagy a könyv azt mondja. Nem elég, hogy amúgy is rengeteg elvárassal találkozunk nap mint nap, hanem amikor próbálunk javítani a közérzetünkön vagy fejlődni szeretnénk és veszünk egy könyvet vagy megnézünk egy müsort ami azt állítja magáról, hogy segít, de tulajdonképpen nagyon keveset segít és nagyon is sokat árt, akkor újabb elvárásokkal találkozunk.
Ha valaki belép ebbe az ördögi körbe és egyik ilyen un. önsegítő könyvet olvassa a másik után és eggyik önfejlesztő tanfolyamról megy a másikra, és függővé válik az ilyen tipusú életszemlélettől akkor az önbizalma soha nem fog fejlődni hanem csak egyfolytában frusztráltnak érzi magát és az önbizalma csak alacsonyabb lessz.
Vannak dolgok amelyeket nem lehet és nem is kell erőltetni. Amúgy ezek az önsegítő könyvek, tanfolyamok, meg hasonlók olyanok mint a hit, és nagyrészt erre alapulnak. Hinni kell a módszerben. Hinni kell a könyv szerzőjének, az előadónak stb a mindentudásában és tévedhetelenségében. Ha pedig nem müködik akkor legyen büntudatod, mert biztos, hogy veled van valami baj ami miatt nem müködik, de csak nálad a tökéletes módszer, ami, amint a reklámban is látható, hogy millió meg millió személynek már tökéletesen bevált, csak neked nem, tehát veled van valami baj. Érezd csak rosszúl magad. Ha pedig rosszabúl érzed magad akkor van még egy külön könyvünk vagy szemináriumunk amin részt vehetsz, akciós áron, csak itt csak most, csak neked, csak 500 dollár.
Üzlet az egész és csakis arra megy ki, hogy elvegyék a pénzedet, szó sincs arról, hogy megváltozik alapvetően a személyiséged és ezentúl 200%-al jobb lessz minden az életedben.
 

Szólj hozzá!

Címkék: gondolkodás pozitív

A bejegyzés trackback címe:

https://psyjudy.blog.hu/api/trackback/id/tr921348912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása